İlk Engelli Farkındalık Merkezi Kuruldu!

Haberler

İlk Engelli Farkındalık Merkezi Kuruldu!
04.06.2022
Bu İçeriği Paylaş

Haber: Birsu Koç

Balçova’daki Olimpiyat Köyü’nde bulunan Engelli Farkındalık Merkezi engelli bireylerin günlük hayatta yaşadığı zorlukları anlayabilmek adına sizlere bu zorlukları deneyimleyebilme imkanı sunuyor. Görme, işitme ve ortopedik engeller...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Farkındalık Merkezi bireyde "empati " duygusunu geliştirmeyi amaçlıyor. Merkeze gelen bireyler engelli bireylerin yaşadığı zorlukları anlamak için görme, işitme ve ortopedik engelliler alanı, öğrenme güçlüğü ve üstün yetenekliler alanı, otizm labirenti,görme alanı  ve market alanı ile zihinsel engelliler alanında bulunan parkurları tamamlaması gerekiyor.

Engelli Farkındalık Merkezi’nde görev yapan Uzman Klinik Psikolog Sinem Pirinalı ile Engelli Farkındalık Merkezi hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Bireyin engelinin onun özelliği olduğunu söyleyen Pirinalı sözlerine şöyle devam etti; Merkezimizi ziyaret eden ve etkinliklere katılan bireyler dışarıda engelli bireylere karşı daha dikkatli oluyor ve fark etmedikleri birçok şeyi fark etmeye başladıklarını söylüyorlar. Amacımız, günlük yaşamda farklı özelliklere uygun erişilebilir alanların sağlanması için ne gibi uygulamaların yapılabileceği konusunda düşünmeye sevk etmek ve her bireyin “ben ne yapabilirim?” veya “neye dikkat edebilirim?” sorularını kendine sorarak toplum bilincini arttırmak."

Engelli Birey Değil Engellenmiş Birey

Merkezin kuruluşuna değinen Pirinalı “Böyle bir merkeze ihtiyaç duyuluyordu. Bu merkezin kuruluşunda farklı üniversitelerin özel eğitim ve rehabilitasyon bölümü’nde yer alan akademisyenleri de destek sağlayarak ilk Engelli Farkındalık Merkezi bu şekilde kuruldu.”diye konuştu.

Engelli Farkındalık Merkezi'nde görev yapanlar toplumsal bir söylem olan, "engelli birey" deyişine karşın olarak, aslında engelli değil engellenmiş bireyler olduğunu, gerekli koşullar sağlandığında kişinin günlük yaşama daha kolay katılacağını savunuyor. Engelli Farkındalık Merkezi'nde engelli yerine engellenen kelimesine ise bu sebeple vurgu yapılıyor.

Bu Sayfa 293 Kez Görüntülendi