Dardanos Harikalar Diyarında
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi İktisadi İşletmesi ve Kule Sanat Atölyesi iş birliğinde Dardanos Harikalar Diyarında projesi gerçekleştirildi. 25 gönüllü öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen organizasyonda; Dardanos Yerleşkesinin güzelleştirilmesi ve katılım sağlayan kişilerin kendilerini geliştirmesi hedeflendi.
Haber: Yasemin ÇAKAR / Fotoğraflar: Serkan ŞİMŞEK
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde bulunan Dardanos Yerleşkesi uzun yıllar önce kurulan sosyal bir tesis olarak faaliyet gösteriyor. Yerleşke otel, restoran, piknik ve mesire alanı gibi pek çok hizmeti de ziyaretçilerine sağlıyor. Uzun yıllardır hizmet veren Dardanos Yerleşkesi şimdilerde ise iyileştirme çalışmalarıyla gündemde. Geçtiğimiz günlerde kadın yöneticilerin isteği ve Kule Sanat Atölyesi'nin gönüllü desteği sonucunda Dardanos Yerleşkesi iyileştirme çalışmaları bünyesinde duvar boyama projesi gerçekleştirildi. Projenin gelişme sürecini, koordinatör ve gönüllü öğrencilerin deneyimlerini sizler için derledik.
Dardanos Yerleşkesi İktisadi İşletmesi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ebru Özlem Korkutata, Müdür Yardımcısı ve Peyzaj Yüksek Mimarı Fatma Çetinkaya ve yerleşkede resepsiyonist olarak görev yapan resim öğretmeni Songül Yanar'ın ortak fikriyle başlatılan çalışma büyük bir beğeni topladı. Düşük bütçe ve gönüllülük esasıyla yürütülen projede, ince dokunuşlarla Dardanos Yerleşkesi daha renkli bir getirildi.
‘’Biz duvarlarımızı verdik onlar emeklerini’’
Dardanos Yerleşkesi İktisadi İşletmesi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Korkutata ‘’İnsanların burada hizmet alırken kendilerini daha keyifli nasıl hissedebileceklerini düşünürken aklımıza bir renklendirme çalışması geldi. Eskiyen yapıyı yeniden yapmak gibi bir bütçemiz olmadığı için küçük dokunuşlarla akılda kalıcılığı hedeflemeye çalıştık. Burada müdür yardımcımız peyzaj mimarı olması da oldukça önemli bir etkendi. Hepimiz duvarları nasıl boyayabileceğimize bir çözüm aradık. Resepsiyonistimiz Songül Yanar aynı zamanda bir resim öğretmeni ve öğrencilikten gelen yakın dostlarının bize bu konuda destek sağlayabileceğini söyledi. Böylece Kule Sanat Atölyesi ile iletişime geçerek proje sürecini başlattık. Kule Sanat Atölyesinde eğitim gören öğrencilerin bize yardımcı olmasında önemli rol oynadılar. Biz onlara duvarlarımızı verdik onlar da bize emeklerini sundu. İki gün içerisinde 25'e yakın öğrenci ve resim öğretmeniyle birlikte duvar boyama etkinliği gerçekleşti. Amacımız renkli, sosyal medyada kullanılabilir, insanların görsel anlamda keyifli hissedebilecekleri bir rekreasyon alanı oluşturmaktı. Bu anlamda mutluyuz çünkü eskimiş ve grileşmiş bir yapıyı renklendirmiş olduk. Hem öğrenciler uygulama alanı buldu hem de Dardanos renklerle buluştu.’’ cümleleriyle projenin gelişim sürecini aktardı.
Dardanos Yerleşkesi İktisadi İşletmesi Müdür Yardımcısı Fatma Çetinkaya ise ‘’Kendimizi her zaman misafirlerin yerine koyuyoruz ve ‘misafirlerimizi nasıl daha huzurlu ve daha mutlu bir ortamda ağırlayabiliriz?’ sorusuna yanıt aramaya çalışıyoruz. Bu sebeple Dardanos Hatırası adı altında çekilen bir fotoğraf karesinin bile hem yerleşkemizin hem de üniversitemizin hafızalarda ya da hatıralarda kalıcılığı arttıracağını düşünüyoruz. Böyle bir projede yer almaktan çok mutluyum. Hem amirlerime hem de çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Çünkü fikirlerimizin değer görmesi ve bizlere destek sağlanması en büyük motivasyon kaynağımız.’’ cümleleriyle mutluluğunu dile getirdi.
Kule Sanat Atölyesi Koordinatörü Serkan Ceylan konuyla alakalı Güzel Sanatlar Fakültesinde eğitim almak isteyen öğrencileri yetiştirdiklerini ve gönüllü çalışmaların da oldukça katkı sağladığını vurguladı. Ceylan ‘’Bu projede resim öğretmeni olarak Ayşenur Kahraman Ceylan, Bahar Karagöz ve ben görev aldık. Bünyemizde eğitim gören 25 öğrencimizle birlikte güzel bir çalışmayı bitirmiş olduk. Öğrencilerimizle keyifli anlar geçirdik ve aslında onlara da gönüllülük çalışmalarında örnek teşkil ettik. Öğrencilerimizin bu tarz projelerde yer alması onlara da farklı bir deneyim kazandırmış oldu ve aslında bakış açıları değişti. Bize göre en önemli nokta da çocukların ufuklarının genişlemesiydi.’’ dedi.
‘’Amacımız üniversitemizi renklendirmek’’
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarımı Bölümü öğrencilerinden Buğra İlter projede yer almanın mutluluğunun paha biçilemez olduğunu söyledi. Ayrıca İlter ‘’Bizim amacımız üniversitemizi renklendirmek oldu. Bu proje sayesinde kendimizi geliştirebileceğimiz bir alanda çalışma fırsatı yakaladık, öğrenci arkadaşlarımızla koordineli bir şekilde ilerleyerek ekip ruhunu yaşadık. İlerleyen zamanlarda bu tarz projelerde gönüllü olarak yer almayı çok isterim.’’ şeklinde konuştu.
Projeler hız kesmeden devam ediyor
Çanakkale İl Orman Müdürlüğü tarafından Dardanos Yerleşkesine sağlanan 2 bin lavanta fidanı desteğinin temmuz ayında festival etkisi yaratması bekleniyor. Dardanos Yerleşkesi bünyesinde çalışan personeller fidanların ekimi ve bakımıyla yakından ilgilenerek görsel bir şölen sunmaya hazırlanıyor. Lavanta Kokulu Dardanos ismiyle gerçekleşecek etkinlik iki dönümlük bir arazi üzerine tasarlandı. Çeşitli dekor ve fotoğraf çekimi için tasarlanan alanlar ise oldukça renkli... Etkinliğe katılımın yoğun olması beklenirken ilerleyen zamanlarda daha fazla projenin hayata geçirilmesi planlanıyor.